Historie

De begrafenis vereniging De Laatste Eer  is in de vijftiger jaren opgericht door Dirk Kieft te samen met  Reyer Koster en Hermanus Schermer. Omdat men in Schermerhorn ontevreden was over de wijze waarop tot dan begrafenissen werden verzorgd .

 

Een familie bestaande uit zeven broers regelden toen de laatste gang van een overledene. Maar men vond het toch niet gepast,dat de dragers verschillend gekleed waren en soms felgekleurde stropdassen droegen.

 

Kieft, Koster en Schermer staken de koppen bij elkaar en besloten een vereniging te stichten die voor de plaatselijke bevolking de begrafenis zou gaan regelen. Zonder winstoogmerk en tegen kostprijs.

 

Toen de vereniging op 28 maart 1957  werd opgericht was er geen cent in kas, maar men wilde de dragers toch knap in het pak steken . In overleg met de toenmalige burgemeester Driessen werden 400 renteloze aandelen uitgegeven, die vijf gulden per stuk kosten,. Alle inwoners van het dorp werden gevraagd om lid te worden, na deze actie was er genoeg geld in kas om voor acht dragers en de aanspreker/ voorman  een kostuum te laten maken. Dat bestaat uit een lange jas, met staande kraag, waarin een wit boordje is bevestigd, een pantalon, een zwarte hoge hoed en grijze tressen voor op de jas.

De plaatselijke kleermaker vervaardigde de pakken die jaren dienst hebben gedaan.

Foto website historie 1-001